wtorek, 13 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z dżemem.

Ciasto na ciasteczka wyrabia się szybko. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, przy wałkowaniu i wykrawaniu ciasteczek trzeba uważać i należy to robić dość delikatnie.Do ciasta potrzeba zaledwie cztery składniki a ciasteczka wychodzą bardzo delikatne, mięciutkie i chrupiące. Polecam.

 

Składniki :

- 225 g miękkiego masła
- 65 g cukru pudru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 300 g mąki pszennej

Dodatkowo :

- ulubiony dżemem (bez pestek)
- 20 g cukru pudru

Przyrządzenie :

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i zagniatać ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Po upływie czasu ciasto wyjąć z lodówki i delikatnie rozwałkować na ok 4 mm. Z odpowiednich foremek wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C° przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce. 
Ciasteczka z dziurką, po ostygnięciu, oprószyć cukrem pudrem i przełożyć dżemem z całymi ciastkami. 


Udanych wypieków :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz