poniedziałek, 7 listopada 2016

Wątróbka wieprzowa z cebulą i jabłkami.


Wątróbkę robię dosyć często, ale zazwyczaj kurzą. Dziś kupiłam i zrobiłam wątróbkę wieprzową ze smażoną cebulką i smażonymi jabłkami z dodatkiem rozmarynu i czosnku. Wątróbką wyszła aromatyczna, delikatna i mięciutka a dodatki podkreśliły jej smak. Dzieci równie zajadały ze smakiem. 


Składniki :

- 3 średniej wielkości wątróbki 
- 2 jabłka 
- 2 cebule
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 50 g masła
- sól, pieprz

Dodatkowo :

- kilka liści świeżego szpinaku

Przyrządzenie :

Wątróbkę umyć, osuszyć i zalać oliwą i przełożyć rozmarynem. Włożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie obrać cebule i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić na większe kawałki. Z jabłek usunąć gniazdka i pokroić na 8 części. Cebulę podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek, dodać czosnek i rozmaryn, sól oraz pieprz. Pod koniec smażenia dodać jabłka, sok z cytryny cukier i na koniec masło. Wszystko razem wymieszać i smażyć jeszcze chwilę.
Wątróbkę smażyć na osobnej patelni bez dodatku tłuszczu (ponieważ była już wcześniej moczona w oliwie) , przed smażeniem wątróbkę po nakłuwać widelcem z obu stron (to zapobiegnie strzelaniu wątróbki). Smażyć z obu stron po kilka minut. Pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. 
Na talerzu ułożyć umyte i osuszone liście szpinaku na nie położyć wątróbki i obok ułożyć cebulę z jabłkami i przyprawami.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz