poniedziałek, 21 listopada 2016

Pieczona kiełbasa z cebulą i pomidorkami koktajlowymi.

Proste, szybkie i bardzo smaczne danie idealne na obiad lub kolacje.


Składniki :

- 6-8 ulubionej kiełbasy
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów koktajlowych
- kostka rosołowa
- 2-3 łyżki białego octu winnego
- 150 ml wody
- sól, pieprz
- pęczek natki pietruszki 
- pęczek bazylii lub tak jak u mnie roszponka

Przyrządzanie :

Kiełbasę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podpiec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 10 minut. W tym czasie obrać cebulę i czosnek i pokroić w piórka. Podsmażyć cebulę i czosnek na patelni, przyprawić solą i pieprzem. Wodę wymieszać z octem winnym i zalać podsmażoną cebulkę. Dodać kostkę rosołową chwile pogotować. Wywarem tym zalać kiełbasę i piec jeszcze przez 25-30 minut. Pod konie pieczenia dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po upieczeniu całość przyozdobić zieloną pietruszką i bazylią, podawać z ugotowanymi bądź pieczonymi ziemniakami.


Smacznego :)



1 komentarz: