czwartek, 26 lutego 2015

Placki z cukini.

Cukinia, jedno z moich ulubionych warzyw, uwielbiam w każdej postaci. Dziś polecam placki z cukinii.



Składniki :

- 3-4 średnie cukinie
- ząbek czosnku
- 150 g sera tarkowanego
- sól, pieprz, magii
- 2 łyżki mąki
- jajko
- bułka tarta do panierki
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Cukinie umyć, nie obierać. Odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z nadmiaru wody (ja robię to na durszlaku). Odciśniętą cukinie przełożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko, ser, mąkę, przyprawić i wymieszać. Ręką uformować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatą lub ulubioną surówką.


Smacznego :)




niedziela, 22 lutego 2015

Pieczona szynka ze skórą z pieczonymi ziemniakami.

Szynka pieczona ze skórą dodaje dodatkowej soczystości i smaku mięsu. Dodatkowo marynata miodowa nadała wyjątkowy smak, wraz z sosem z pieczarek tworzą wyśmienite danie. Do tego pieczone ziemniaczki ulubiona surówka czego chcieć więcej. U mnie się zajadali.


Składniki :

- 1 kg szynki ze skórą
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki marmolady różanej 
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczka imbiru w proszku
- szczypta pieprzu Cayenne
- szczypta soli

Dodatkowo do mięsa :

- 200 ml bulionu lub piwa (u mnie piwo)

Składniki na sos :

- 300 g małych pieczarek
- 2-3 cebule
- sól, pieprz

Składniki na pieczone ziemniaki :

- ziemniaki (ilość taka co zazwyczaj gotujemy)
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, rozmaryn
- 50 g masła

Dodatkowo :

- ulubiona surówka (u mnie z buraczków)
- olej do smażenia

Przyrządzenie mięsa :

Mięso umyć, osuszyć. Skórę naciąć. Podsmażyć na gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Z pozostałych składników zrobić marynatę, polać nią mięso z każdej strony. Włożyć do nagrzanego piekarnika do temperatury 200ºC i piec przez 1,5 godziny, często podlewając pozostałą marynatą na zmianę z piwem lub bulionem. 
Pieczarki umyć, osuszyć, przekroić na pół. Cebule obrać i pokroić na duże piórka, zeszklić na patelni. Pod koniec smażenia cebuli dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek. Gotowe przełożyć do mięsa i razem piec.

Przyrządzenie ziemniaków :

Ziemniaki dokładni umyć, pozostawić w obierkach. przekroić na pół wzdłuż i znów na pół (większe jeszcze raz). Gotować w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzić. Przełożyć do brytfanki, przyprawić sola, pieprzem, papryką i rozmarynem. Na ziemniaki położyć kawałki masła, wstawić do piekarnika i piec razem z mięsem godzinę przed końcem pieczenia się mięsa.
Gotowe mięso pokroić w plastry, podawać z sosem z pieczarkami, pieczonymi ziemniaczkami i surówką. 


Smacznego :)





środa, 18 lutego 2015

Mule z czosnkiem i chilli.

Chociaż nie przepadam za mulami postanowiłam zrobić je samodzielnie. Sam sos wyszedł bardzo smaczny, odpowiednio ostry, a smak muli po prostu trzeba lubić. 



Składniki :

- 1 kg świeżych muli
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 2 papryczki chilli
- puszka pomidorów
- pęczek natki pietruszki
- szklanka białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki sproszkowanej chilli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek

Przyrządzenie :

Mule umyć te, które się nie otworzą wyrzucić, resztę przełożyć na sitko do osuszenia. W dużym garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek drobno pokrojony oraz chilli pokrojoną w kosteczkę. Gdy wszystko się już zeszkli dodać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Dodać pomidory z puszki, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i chilli w proszku, dusić do miękkości. Gdy wszystko zmięknie dodać mule i dusić pod przykryciem na dużym ogniu do momentu pootwierania się muli (ok 8 minut), gotowe danie przełożyć na półmisek (nieotwarte mule wyrzucić), posypać drobno pokrojoną pietruszką. Podawać z makaronem lub bagietką.


Smacznego :)


piątek, 6 lutego 2015

Kartoffelsalat - niemiecka sałatka ziemniaczana.

Kartoffelsalat czyli niemiecka sałatka ziemniaczana. Większość tradycyjnych niemieckich sałatek ziemniaczanych zawiera olej i ocet zamiast majonezu (również do majonezu dodają ocet), mi osobiście najbardziej smakuje z samym majonezem. Sałatka zawiera mało składników i jest szybka w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Polecam.


Składniki :

-  około 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 większe ogórki korniszone
- pęczek szczypiorku
- 150 g wędzonego boczku
- sól, pieprz, magii
- majonez (ok. 3-4 łyżki)

Przyrządzenie :

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Ostudzić i obrać. Pokroić na większe kawałki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni do wytopienia się tłuszczu. dodać do ziemniaków (bez tłuszczu). Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek umyć, drobno pokroić. Wszystkie składniki dodać do siebie, przyprawić solą i pieprzem, skropić magii, dodać majonez wszystko razem wymieszać. Schłodzić.


poniedziałek, 2 lutego 2015

Pieczony schab owinięty boczkiem z dodatkiem pieczarek z surówką z białej kapusty.

Schab zrobiony w ten sposób wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny i soczysty. Boczek sprawił, że mięso nie zrobiło się suche i nadał dodatkowego smaku. Dodatek pieczarek dodatkowo podkreślił smak pieczeni, wszystko razem idealnie współgra, nawet surówka z kapusty, która również zawiera boczek. Sama myślała, że tego boczku może być już za dużo, ale jednak nie, wszystkie smaki dobrze ze sobą się komponowały. Choć całe danie jest dość kaloryczne, warte wypróbowania. Polecam.


Składniki na mięso :

- 1 kg schabu bez kości
- 150 g cienkich plastrów wędzonego boczku
- sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
- 300 g pieczarek
- 50 g masła

Składniki na surówkę :

- 1/2 główki białej kapusty
- 150 g drobno pokrojonego wędzonego boczku
- sól, pieprz
- zasmażka (masło, odrobina oleju, mąka)

Dodatkowo :

- ziemniaki lub kasza

Przyrządzenie pieczeni :

Mięso umyć, osączyć. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Owinąć całe mięso plastrami boczku, zwinąć nitką. Na rozgrzanej, suchej patelni podsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki, podsmażyć na tłuszczu pozostałym z podsmażania mięsa, do momentu wyparowania wody z pieczarek. Pieczarki przełożyć do mięsa, na mięsie położyć kawałki masła. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około godzinę, od czasu do czasu podlewając sosem wytworzonym z pieczeni. Z upieczonej pieczeni usunąć nić, mięso pokroić na na plastry, polać sosem z pieczeni wraz z pieczarkami.


Przyrządzenie surówki :

Kapustę umyć, poszatkować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić. Boczek podsmażyć na suchej patelni, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodać do ugotowanej kapusty. Na patelni na wolnym ogniu roztopić 2 łyżki masła z odrobiną oleju, dodać 3-4 łyżki mąki, posolić, dokładnie wymieszać. Powoli całość podsmażać, często mieszając, do momentu zbrązowienia się zasmażki. Zasmażkę dodać do kapusty, całość przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Całe danie podawać z ziemniakami lub kaszą.


Smacznego :)