sobota, 31 stycznia 2015

Pączki z serem.

Pączki z serem, inaczej "oponki". Bardzo łatwe, szybkie w wykonaniu i jakie smaczne. Polecam!


Składniki :

- 500 g mąki plus do podsypywania
- 500 g twarogu półtłustego trzykrotnie mielony
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 250 ml gęstej śmietany
- 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
- cukier waniliowy
- 1 łyżka octu lub wódki

Dodatkowo :

- olej do smażenia
- cukier puder do posypania


Przyrządzenie :

Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne nie klejące się ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. Gotowe ciasto rozwałkować na placek o grubości około pół cm. Szklanką wykrajać krążki, a środki wykrajać kieliszkiem, tak aby powstały oponki. Wycięte środki również można wykorzystać, wyjdą wtedy małe pączusie. Smażyć w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć od tłuszczu, lekko ostudzone posypać cukrem pudrem.



Smacznego :)



czwartek, 29 stycznia 2015

Pączki hiszpańskie.

U mnie już przygotowania do "tłustego czwartku", już teraz próbuję różnych przepisów. Dziś pączki hiszpański inaczej zwane "wiedeńskie", zrobione z ciasta parzonego, takiego co się robi eklerki. Pączki wyszły delikatne, mięciutki i pulchne. Trochę pracy przy nich jest, ale warto!


Składniki na ciasto ;

- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 szklanka wody
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia

Składniki na glazurę lukrową :

- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej wody

Przyrządzenie ciasta :

W garnku zagotować wodę razem z masłem i cukrem. Zmniejszyć ogień i dodać całą mąkę, energicznie mieszając. Ucierać do momentu aż ciasto będzie gładkie i zacznie odstawać od garnka. Ciasto ostudzić. Ostudzone zmiksować z kolejno dodawanymi jajkami. Tak przygotowane ciasto przełożyć do szprycy cukierniczej. Ja robiłam rękawem cukierniczym, trochę ciężej się robi, bo ciasto jest dość gęste, ale najpierw środek rękawa wysmarowałam olejem, poszło trochę łatwiej. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o bokach 8 cm i posmarować je olejem. Na kwadraty wyciskać koła ciasta o średnicy ok 6-7 cm. 
Olej rozgrzać w szerokim rondlu, Partiami smażyć pączki papierem do góry, po chwili zdejmować papier. Smażyć z każdej strony po parę minut na złoty kolor. Wyjąć, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić.

Przyrządzenie glazury :

Składniki na lukier utrzeć w miseczce, polać nią ostudzone pączki.


Smacznego :)




środa, 28 stycznia 2015

Babeczki czekoladowe z chilli.

Babeczki mocno czekoladowe, mięciutkie, delikatne. Dodatek chilli bardziej zaostrzył smak czekolady. Polecam:)


Składniki na ciasto :

- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
 - 1 i 1/2 szklanki maślanki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czekolady
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki sproszkowanego chilli

Składniki na polewę :

- 100 g czekolady kuweture

Przyrządzenie ciasta na babeczki :

W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i chilli. W rondelku rozpuścić czekoladę razem z masłem, ostudzić. W drugiej misce wymieszać czekoladę z masłem, jajka i maślankę. Zawartość dwóch misek razem połączyć. Przelać do małych foremek na muffinki i piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ostudzone babeczki.

Udanych wypieków :)








Kurczak po hiszpańsku z pieczonymi ziemniakami.

Inspiracją do tego dania był przepis z programu Basi Ritz "Kuchnia z sercem". Sos trochę przeze mnie zmodyfikowany. Pierś i ziemniaczki dokładnie skopiowane. Sos wyszedł bardzo smaczny, polecam do innych dań. Mięsko bardzo miękki i soczyste, a ziemniaczki rewelacyjne, najbardziej nam smakowały.


 Składniki :

- 1-2 podwójne piersi z kurczaka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku
- oliwa do smażenia

Składniki na sos :

- 3-4 cebule 
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- puszka pomidorów
- garść czarnych oliwek
- 100 g fasolki zielonej mrożonej
- 2 garść posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Składniki na pieczone ziemniaki :

- 4-6 ziemniaków 
- ok. 30 g zimnego masła
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 4 plastry bekonu (cienkich)
- 2 – 3 łyżki gęstej śmietany do deserów (30%)
- garść startego sera 


Przyrządzenie ziemniaków do pieczenia :

 Ziemniaki dokładnie umyć (Nie obierać!). Umyte ponacinać w plastry grubości ok. 3 mm (ważne: nie przekrawać ziemniaka do końca, zostawić ok. 2 mm na dole). Płatki masła wkładać w co drugą szczelinę. Ziemniaki ułożyć na blasze, oprószyć solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W wolne szczeliny wcisnąć pokrojone w kawałki plastry boczku. Piec w temperaturze 175°C do miękkości (około 60 minut)
W tym czasie przyprawić śmietanę solą, pieprzem i gałka muszkatołowa. Pod koniec pieczenia posmarować ziemniaki przyprawioną śmietaną i posypać startym serem. Włączyć funkcje grilla i zapiekać jeszcze do zrumienienia około 10 minut.

Przyrządzenie mięsa :

Mięso dokładnie umyć, osączyć. Podwójną pierś oddzielić. Przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pierś z jednej i z drugiej strony na złoty kolor (po 3-4 minuty z każdej strony). Podsmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku w 180°C przez około 10 minut.

Przyrządzenie sosu :

Cebule i czosnek obrać i opłukać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno pokroić. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Chili umyć drobno pokroić. Oliwki osączyć, pokroić w krążki. Natkę pietruszki drobno pokroić. Na patelni, gdzie zostało podsmażone mięso, zeszklić cebulę z czosnkiem. Do tego dodać papryki, oraz fasolkę chwile podsmażyć, dodać puszkę pomidorów, przyprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, dusić do miękkości około 10 minut. Pod koniec dodać oliwki i nać, chwilę poddusić.

Na talerzu ułożyć sos, na sosie pokrojoną na kawałki pierś, obok upieczony ziemniaczek. 

Smacznego :)