czwartek, 3 grudnia 2015

Krokiety z kapustą i pieczarkami.

Krokiety z kapustą i pieczarkami bądź z suszonymi grzybkami, podane z barszczem czerwonym to idealne danie na obiad lub kolacje wigilijną.


Składniki na naleśniki :

- 1 szklanka mleka 
- 1 szklanka wody gazowanej
- 600 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli

Składniki na farsz :

- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek lub suszonych grzybków
- 1-2 cebule
- sól, pieprz

Na panierkę :

- 1 jajko 
- bułka tarta

Dodatkowo :

- olej do smażenia

Przyrządzenie naleśników :

Jajko zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, wodę, sól i zmiksować na gładką masę. Smażyć na mocno rozgrzanej małej patelni z obu stron do lekkiego zrumienienia. Gotowe naleśniki przykryć talerzykiem i pozostawić do wystygnięcia.

Przyrządzenie farszu ;

Kapustę kiszoną obgotować do miękkości w wodzie. Odcedzić i dobrze odcisnąć z wody, ostudzić. Ostudzoną kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki umyć, obrać i również drobno pokroić. ( grzybki suszone najpierw namoczyć na noc w wodzie, a następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości ). Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulkę i dodać do niej pieczarki i smażyć do momentu wyparowania wody. Następnie dodać kapustę, przyprawić solą i pieprzem. Dusić kilka minut. Gotowy farsz odstawić do wystygnięcia.

Na środek naleśników nakładać po łyżce farszu i zwinąć w kształt krokietów. Gotowe krokiety obtoczyć w jajku i w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Najlepiej smakują podane z czerwonym barszczem.


Smacznego :)



1 komentarz:

  1. mój mąż ostatnio mówił, że chodzą za nim krokiety więc na pewno skorzystam ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń