czwartek, 27 listopada 2014

Pierniczki katarzynki.

Tradycyjne, polskie i bardzo lubiane pierniczki. Proste w wykonaniu, ciasto idealne do wykrawania, również dla dzieci. Po upieczeniu są bardzo twarde, potrzebują paru tygodni, żeby zmiękły, dlatego można zacząć już je robić.  


Składniki :

- 200 g płynnego miodu
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
- łyżkę kakao
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 400 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia 

Dodatkowo na lukier :

- 100 g cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody

Przyrządzenie :

Do miodu dodać przyprawy korzennej, cukier, kakao, jajko, na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami do katarzynek (ja niestety nie posiadam i użyłam foremek o różnych kształtach). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wierzch pierniczków wodą i piec w temperaturze 190ºC przez 12-15 minut. Wystudzić na kratce. 
Z cukru pudru i paru łyżek gorącej wody zrobić rzadki lukier, posmarować nim pierniczki lub przenieść ta czynność gdy pierniczki zmiękną. Mogą również pozostać bez lukrowania lub ozdobić je wedle uznania. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dodatkiem kawałka jabłka, które należy co parę dni wymieniać (pierniczki potrzebują wilgoci, żeby zmiękły), bądź tez wyjąć pierniki na parę dni przed Świętami na talerz, żeby chłonęły wilgoć z zewnątrz.



Udanych wypieków :)



zBLOGowani.pl

środa, 26 listopada 2014

Lebkuchen-niemieckie pierniczki z żurawiną, oblane czekoladą.

Swoje pierwsze przygotowania do Świąt zaczęłam od pierniczków, ponieważ potrzebują trochę czasu, żeby zmiękły. Dziś przepis na niemieckie tradycyjne pierniczki czyli Lebkuchen, urozmaicone żurawiną i oblane czekoladą. Przepis wzięłam z niemieckiej gazety.


Składniki na ciasteczka :

- 125 g płynnego miodu
- 2 łyżki śmietany 18%
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 100 g drobno pokrojonej suszonej żurawiny 
(trochę pozostawić w całości do ozdobienia)
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g brązowego cukru

Dodatkowo na polewę :

- 150 g czekolady typu kuweture

Przyrządzenie :

Miód, śmietanę, cukier i masło umieścić w rondelku i podgrzać do momentu roztopienia się masła. W misce umieścić mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, brązowy cukier oraz żurawinę, wymieszać. Do miski dodać mieszankę miodową, jeszcze letnia, wszystko dokładnie wymieszać najlepiej dużą, drewnianą łyżką. Zimne ciasto zwinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzimy. Schłodzone ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma papierami do pieczenia na grubość 4 mm, foremkami wykrajać wzorki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do  180°C przez 15 minut. Upieczone wystudzić na kratce. Wystudzone oblać roztopioną czekoladą, na każdym pierniczku ułożyć po jednej żurawinie podczas gdy czekolada jeszcze nie zastygła. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku z dodatkiem kawałka jabłka, które należy co parę dni wymieniać (pierniczki potrzebują wilgoci, żeby zmiękły), bądź tez wyjąć pierniki na parę dni przed Świętami na talerz, żeby chłonęły wilgoć z zewnątrz.




Udanych wypieków :)


zBLOGowani.pl