piątek, 30 maja 2014

Ślimaki drożdżowe z serem i kruszonką.

Drożdżóweczki uwielbiamy w każdej postaci, dziś polecam z masą serową, rodzynkami i kruszonką.



Składniki :

- 450 g mąki
- 7 g suchych drożdży
- 100 g cukru
- 60 g masła roztopionego
- 2 jajka
- 180 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli

Składniki na masę serową :

- 250 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 100 g rodzynek

Składniki na kruszonkę :

- 50 g miękkiego masła
- 8 łyżek mąk
- 6 łyżek cukru


Przyrządzenie ciasta :

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne ( około 10 minut). Uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). 

Przyrządzenie masy serowej :

Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie utrzeć mikserem. 

Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 30 x 25 cm. Masę serową rozsmarować na cieście zostawiając 2 cm odległość od brzegów. Zwinąć w taki sposób, by powstała rolada. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem w 2 cm plastry. Układać na blaszce, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do czasu podwojenia objętości (około 30 minut). 

Przygotować kruszonkę :

W misce umieścić wszystkie składniki i palcami wyrobić kruszonkę.

Przed pieczeniem ślimaki posypać kruszonką. Piec w 180°C przez około 20-25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Dodatkowo można polać lukrem.




Smacznego :)


niedziela, 25 maja 2014

Chili con carne.

Chili con carne czyli papryka z mięsem. Danie szybkie i mało pracochłonne. Bardzo smaczne, aczkolwiek bardzo ostre (takie powinno być). Podawane z ryżem lub tylko z bułką. Pyszności.


Składniki :

- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić obraną, drobno pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przyrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać mięso, podsmażyć. Do mięsa dodać puszkę pomidorów, przyprawy, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, chwilę podgotować. Podawać z ugotowanym ryżem lub bułką.


Smacznego :)






poniedziałek, 19 maja 2014

Ciasto kokosowe z masą serową i sosem malinowym.

Ciasto kokosowe, masa serowa i pyszny sos malinowy doskonale się komponują. Chociaż za kokosem nie przepadam, te połączenie bardzo mi smakowało. Masa z serka mascarpone i jogurtu jest delikatna, puszysta i nie za słodka, może posłużyć za przełożenie innych ciast czy nawet tortu. Polecam.

 

Składniki na ciasto :

- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 300 g mąki
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 125 g wiórek kokosowych

Składniki na masę :

- 500 g serka mascarpone
- 150 g jogurtu naturalnego 10 %
- 3 łyżki cukru pudru

Składniki na sos z malin:

 - 200 g malin
- 30 g cukru
- 1 opakowanie śmietanfixu (ja pominęłam)

Przyrządzenie ciasta :

Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodawać pojedynczo jajka i dokładnie połączyć mikserem. Na koniec dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz z wiórkami kokosowymi. Delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być dosyć gęste. Ciasto wyłożyć na okrągłą lub podłużną, średniej wielkości blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu wystudzić.

Przyrządzenie masy :

Serek mascarpone wyłożyć do miski, dodać jogurt oraz cukier puder, ubić na puszystą masę. 

Przyrządzenie sosu:

Do malin dodać cukier oraz śmietanfix dokładnie zblendować.

Na wystudzone ciasto wyłożyć gotową masę, na masę nałożyć ozdobnie sos z malin.


Smacznego :)





czwartek, 8 maja 2014

Naleśniki z mięsnym farszem.

Danie choć kaloryczne, bardzo smaczne, raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Farsz z mięsa mielonego, pieczarki plus żółty ser świetnie się komponują, do tego chrupiący naleśnik, pycha. Idealne danie na obiad lub kolację. U mnie w domu mogli by je jeść na okrągło.



Składniki  na ciasto naleśnikowe :

- 1/2 kg mąki
- 2500 ml wody gazowanej
łyżeczka soli
- jajko

Składniki na farsz

- 1/2 kg mięsa mielonego
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku

Dodatkowo :

- 200 g sera żółtego tarkowanego
- olej do smażenia

Przyrządzenie naleśników :

Jajko roztrzepać, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką (ciasto powinno być rzadsze niż na tradycyjne naleśniki). Smażyć na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron na blade placki. Odstawić do wystygnięcia.

Przyrządzenie farszu :

Pieczarki umyć, ewentualnie obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać również drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i pieczarki. Smażyć do momentu wyparowania wody z pieczarek. Dodać mięso, przyprawić i podsmażyć wszystko razem. 

Na połowę naleśnika nakładać farsz, posypać żółtym serem i przykryć drugą połową naleśnika. Czynność powtarzać do wyczerpania się składników. Tak przygotowane naleśniki smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ketchupem lub ulubioną surówką.


Smacznego :)





poniedziałek, 5 maja 2014

Fantakuchen z truskawkami.

Fantakuchen, czyli ciasto z fantą. Podobne ciasto już istnieje na moim blogu, zmieniłam trochę masę i zamiast moreli dodałam truskawki, wyszło rewelacyjne.


Składniki na ciasto :

- 3 jajka
- 180 g cukru
- 200 g mąki
- 100 ml oleju
- 125 ml fanty
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę :

- 250 g serka mascarpone
- 250 g śmietany kremówki
- 30 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatkowo :

- 500 g truskawek
- cukier puder do posypania


Przyrządzenie ciasta :

Jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo olej na zmianę z fantą cały czas mieszając. Na koniec partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach do połączenia się składników. Wylać na okrągłą blaszkę na dnie wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec w 180°C przez 25 minut na złoty kolor. Po upieczeniu zostawić ciasto w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

Przyrządzenie masy :

Kremówkę ubić na sztywną pianę. W osobnej misce zmiksować serek mascarpone. Kremówkę przełożyć do serka, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy, delikatnie połączyć mikserem do uzyskanie jednolitej masy. 

Gotową masę wyłożyć na wystygnięty biszkopt, wyrównać. Na masę poukładać umyte i dobrze odsączone truskawki przekrojone na pół. Schłodzić w lodówce minimum godzinę. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Udanych wypieków:)


czwartek, 1 maja 2014

Gołąbki w sosie pomidorowym.

Gołąbki u mnie goszczą bardzo często, ale nie miałam jeszcze okazji umieścić ich na moim blogu.


Składniki :

- 1 kg mięsa mielonego 
- torebka ryżu
- 1 cebula
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 
czerwona papryka w proszku, maggi, 
- liść laurowy, ziele angielskie
- 1 kostka rosołowa
- 1 duża główka białej kapusty
- puszka przecieru pomidorowego
- słoiczek koncentratu pomidorowego
- parę plastrów wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- 100 ml śmietany


Przyrządzenie :

Ryż ugotować na półtwardo. Z kapusty wydrążyć głąb. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę, gotować na małym ogniu i usuwać odrywające się liście od główki kapusty. Z liści odciąć zgrubiałe końcówki. 

Mięso mielone przełożyć do miski, dodać ryż, zeszkloną cebulkę, przyprawić, wymieszać.

Gotowy farsz nakładać na obgotowane liście kapusty, zwinąć gołąbki. 

W dużym garnku ułożyć plastry boczku, przykryć pozostałymi liśćmi i ułożyć ściśle gołąbki. Przyprawić, dodać ziele angielskie, liść laurowy. Zalać wywarem z kostki rosołowej, tak żeby przykryć gołąbki. Na wierzch ułożyć liście. Gotować na małym ogniu. Po około 30 minutach dodać przecier pomidorowy, gotujemy jeszcze z godzinę pod koniec dodać koncentrat pomidorowy. Na koniec zagęścić mąką rozrobioną z wodą i śmietaną. Gołąbki podawać polane sosem.


Smacznego :)






Sernik na zimno z morelami.

Sernik bez pieczenia na biszkopcie z morelami. Delikatny, puszysty, śmietankowy po prostu pyszny. Łatwy i szybki w przygotowaniu jedynie trzeba na niego trochę poczekać, by dobrze stężał. Polecam.


Składniki na biszkopt :

- 3 jajka
- 100 g cukru
- 100 g mąki

Składniki na masę :

 - 750 g serka typu quark
- 300 ml śmietany kremówki
- 70g-100 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 opakowania żelatyny w proszku

Dodatkowo :

- 1 puszka moreli
- cukier puder do posypania

Przyrządzenie :

Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać stopniowo cukier, następnie żółtka. Dokładnie połączyć. Na koniec partiami dodać mąkę i delikatnie połączyć mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przełożyć do okrągłej blaszki na dnie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170º C przez około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić  na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. 

Przyrządzenie masy :

Żelatynę rozpuścić wedle przepisu na opakowaniu, odstawić. Serek, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny delikatnie połączyć mikserem. Kremówkę ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy serowej, połączyć (ja to robiłam delikatnie mikserem). Żelatynę podgrzać tak aby się roztopiła i wlać delikatnie do masy, wymieszać. 

Biszkopt przekroić na pół. Na spodzie wyłożyć 1/3 masy serowej, następnie poukładać dobrze odsączone morele. Wyłożyć pozostałą masę i przykryć biszkoptem. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.



Smacznego :)