niedziela, 25 maja 2014

Chili con carne.

Chili con carne czyli papryka z mięsem. Danie szybkie i mało pracochłonne. Bardzo smaczne, aczkolwiek bardzo ostre (takie powinno być). Podawane z ryżem lub tylko z bułką. Pyszności.


Składniki :

- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka przyprawy chilli
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- olej do smażenia

Przyrządzenie :

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić obraną, drobno pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, przyrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać mięso, podsmażyć. Do mięsa dodać puszkę pomidorów, przyprawy, podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, chwilę podgotować. Podawać z ugotowanym ryżem lub bułką.


Smacznego :)






1 komentarz:

  1. oooo jedno z ulubionych dan mojego adama i tez zawsze robi na ostro wyglada apetycznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń