czwartek, 16 stycznia 2014

Babka pisakowa.

Babkę pisakową lubię najbardziej ze wszystkich babek. Są delikatne, mięciutkie, puszyste i sypkie idealne do kawy, herbaty czy ciepłego mleka. Ostatnio robiąc babkę pisakową dodałam mąkę kukurydzianą zamiast ziemniaczaną i smakowała mi bardziej, ale polecam obie do wypróbowania. 


 

Składniki :

- 150 g mąki pszennej 
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 250 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 4 jajka
- szczypta soli

Dodatkowo :

- cukier puder do posypania 

Przyrządzenie :

Białka oddzielić żółtek. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując, na dodawać stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać obie mąki. Dodać stopniowo do utartej masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem na najniższych obrotach. Białka ubić  i wmieszać delikatnie do masy. Ciasto przełożyć do formy keksowej wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.  Piec w temperaturze 160°C przez około 60 minut, do suchego patyczka. Ciasto pozostawić w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem.


Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz