wtorek, 12 listopada 2013

Tort dla dorosłych (węgierski).

Tort dla dorosłych. Chociaż mój wyglądem nie zachwycił, smakiem wszystko wynagrodził. Mocno alkoholowy, mocno czekoladowy, bardzo delikatny, dodatek krokantu nadał dodatkowego posmaku i świetnie skomponował się z resztą, po prostu przepyszny. Przepis pochodzi z tej strony z małymi modyfikacjami. Gorąco polecam dla tych co lubią wiśnie w alkoholu i czekoladę.


Składniki na kakaowy biszkopt :

- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanka kakao

Składniki na wiśnie w zalewie do masy :

- 350 g wiśni świeżych, mrożonych lub ze słoika
- 3 łyżki cukru
- 100 ml wódki
- 100 ml amaretto

Składniki na krem czekoladowy :

- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki
- 200 g czekolady gorzkiej lub mieszanej
- 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo :

- 150 g praliny orzechowej lub migdałowej gotowej (do kupienia w dobrym sklepie)

Przyrządzenie biszkoptu :

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, dalej miksując. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Na koniec dodawać po łyżce przesianej mąki wymieszanej z kakao, delikatnie połączyć na najniższych obrotach miksera. Tortownic wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170º C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości kolan upuścić  na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. 

Przyrządzenie wiśni w zalewie :

Wiśnie w zalewie należy przygotować dzień wcześniej.
Wiśnie (odpestkowane) umieścić w słoiczku, zasypać cukrem, odstawić na 1 godzinę do puszczenia soku, mrożone na 2 godziny. Po tym czasie zalać je wódką i likierem. Zamknąć słoiczek, odstawić do lodówki na kilka dni, a minimum na 24 godziny. Przed samym użyciem dokładnie odsączyć wiśnie na sitku i osuszyć, zachowując zalewę alkoholową (powinniśmy otrzymać około 1 szklanki). 
Przyrządzenie kremu czekoladowego :
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić. W naczyniu umieścić serek mascarpone, kremówkę, cukier puder. Krótko ubić mikserem do otrzymania jednolitej masy śmietankowej. Dodać czekoladę, wymieszać szpatułką lub krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Osuszone wiśnie wmieszać do kremu (przed dodaniem wiśni odłożyć 1/3 część masy na obłożenie tortu)
Wykonanie tortu :
Biszkopt podzielić na dwie, trzy części. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu. Nasączyć go 1/3 szklanki alkoholu z zalewy. Na wierzchu posmarować 1/3 kremu czekoladowego z wiśniami. Na jego górę położyć kolejny blat biszkoptowy, nasączyć 1/3 szklanki alkoholu i przykryć połową pozostałego kremu czekoladowego z wiśniami. Przykryć ostatnim z blatów biszkoptowych, nasączyć go resztą alkoholu. Wierzch i boki posmarować odłożonym kremem. Wierzch tortu ozdobić wedle uznania. Boki tortu obsypać orzechowym lub migdałowym krokantem. Schłodzić w lodówce.



sobota, 9 listopada 2013

Tort Barbie.

Tort Barbie dla mojej córuni. Tort z idealnego biszkoptu rzucanego (przepis ze tej strony, z pominięciem mąki ziemniaczanej), z delikatnej masy z serka mascarpone, z posmakiem truskawek. Ozdobiony masą lukrową (niestety gotową, osobiście nie mam tyle cierpliwości do zrobienia swojej). Tort zachwycił moją córkę jak i jej gości, zarówno wyglądem jak i smakiem.


Składniki na biszkopt :

- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek

Składniki na masę do przełożenia :

- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 4 łyżki truskawkowego kakao
- 100 g cukru pudru

Składniki na masę na wierzch tortu :

- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki truskawkowego kakao w proszku

Składniki na ozdobienie tortu :

- 2 kolory masy plastycznej u mnie gotowej (jedna 125 g, druga 250 g)
- ozdoby wedle uznania

Dodatkowo :

- górna część lalki barbie



Przyrządzenie biszkoptu :

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier dalej miksując. Dodać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Na koniec dodawać po łyżce przesianej mąki dalej miksując na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do okrągłej formy (u mnie o średnicy 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć tylko dno formy). Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu gorące ciasto zrzucić na podłogę z wysokości kolan, wstawić do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.

Przyrządzenie masy do przełożenia biszkoptu :

W misce zmiksować serek mascarpone, dodać śmietanę, ubić. Dodać cukier i kakao delikatnie połączyć.

Przyrządzenie masy na wierzch tortu :

W misce zmiksować serek mascarpone na delikatną jednolitą masę, dodać cukier i kakao, połączyć.

Przyrządzenie tortu :

Średnice tortu obciąć do odpowiedniej wielkości, przeciąć na 3 część. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu, przełożyć masą, następnie przełożyć drugim blatem biszkoptu zmniejszając jego średnice, przełożyć masą. Na koniec przełożyć trzeci biszkopt, również zmniejszająca jego średnice tak, aby powstała na suknia. Na trzecim blacie, na środku wyciąć dziurę tak, żeby zmieściła się lalka. Na wierzch całego tortu wyłożyć masę tą bez śmietany (ze śmietaną ponoć nie nadaje się pod masę lukrową, dlatego zrobiłam masę tylko z serka mascarpone i nadała się idealnie). Całość ozdobić masą lukrową wedle uznania. Ozdobić lalkę masą z lukru nasadzić na tort.


Udanych dekoracji :)



środa, 6 listopada 2013

Ciasto mleczna kanapka.

Ciasto te robiłam już parę razy, ale nie miałam jeszcze okazji wstawić je na bloga. Ciasto bardzo smaczne i naprawdę przypomina smak mlecznej kanapki, choć bardziej zbite. Dla miłośników słodkich ciast. Idealne na każdą okazję. Przepis zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki.




Składniki na biszkopt kawowy :

- 6 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju

Składniki na masę :

- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 350 g masła
- 2 paczuszki cukru wanilinowego

Składniki na polewę :

- 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 50 g masła
- 50 g śmietany kremówki

Przyrządzenie ciasta :

Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec ubijania cukier, a następnie żółtka. Zmiksować. Dodać olej i dalej miksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, wmieszać delikatnie do masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie okrągła forma o średnicy 32cm). Piec w temperaturze 170ºC przez 20-25 minut do suchego patyczka.

Przyrządzenie masy :

Mleko (zwykłe) zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Ostudzić. Masło utrzeć, powoli dodawać do niego wystudzone mleko, dalej ucierając. Wsypać przesiane mleko w proszku i ucierać do gładkości.
Przyrządzenie polewy :
Masło i czekoladę rozpuścić w rondelku, dodać śmietanę wymieszać do połączenia składników.
Przyrządzenie całości :
Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na równe połówki, przełożyć masą. Wierzch ciasta polać lekko przestudzoną polewą. Ozdobić wedle uznania. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem ciasta pozostawić go w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.

Udanych wypieków :)