czwartek, 28 lutego 2013

Sałatka z krewetkami w cieście.

Wczoraj nie miałam czasu nic upichcić i tym samym zjadłam coś na mieście. Tym właśnie jedzeniem chciałam się z Wami podzielić. W pewnej niemieckiej restauracji jadłam zwykłą sałatkę z krewetkami z sosem balsamico podaną w niezwykłej miseczce, do tej pory nie wiem z czego zrobionej, ale samkowała wyśmienicie. 

 

Może ktoś już jadł coś podobnego i ma pomysł co to takiego? Piszcie.
Pozdrawiam.

środa, 27 lutego 2013

Croissants z masą migdałową.

Moje pierwsze croissanty, chociaż nie do końca wyszły jak powinny, postanowiłam je zamieścić. Sama nie wieżę, że je zrobiłam, a do ich zrobienia skłoniło mnie to, iż oglądając w TV "Brytyjski Turniej Wypieków" w jednym z odcinków robili właśnie croissanty. Wtedy sobie przypomniałam jak je zajadałam, gdy dobrych parę lat temu, pracowałam w piekarni, gdzie szefem był francuz. Jakie one były pyszne, już później takich nie jadłam. Moje też takie nie były, ale trochę mi je przypominały.
Chociaż wydają się trudne do zrobienia w rzeczywistości tak nie jest, potrzeba jedynie trochę czasu na doglądanie ciasta i trochę wprawy w robieniu ciast drożdżowych ( ja niestety jej nie mam i może dlatego nie wyszły takie jakie powinny wyjść ). Przepis na ciasto wzięłam z bloga "Kotlet Tv " a masę migdałową "Moje Wypieki "



Składniki na 8 rogalików :

- 210 g mąki
- 90 ml wody
- 8 g świeżych drożdży
- 15 g roztopionego masła
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru
- 130 g masła
- jajko do posmarowania

Składniki na masę :

- 1,5 szklanki zmielonych migdałów
- 1 jajko
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 1/2 szklanki cukru
- aromat migdałowy
- płatki migdałów do posypania



Przyrządzenie ciasta :

Drożdże rozpuścić w wodzie razem z cukrem. Wymieszać i odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać rozrobione drożdże, sól i roztopione, ostudzone masło. Wymieszać, wyjąć na blat i wyrobić.

Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę

Po godzinie odkryć ciasto, uderzyć pięścią, żeby odgazowało i ponownie odstawić przykryte na 1 godzinę.

W tym czasie wyjąć z lodówki masło ( 130 g ), umieścić w misce i utrzeć na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt. Powinno być 3 razy dłuższe niż szersze.

Na 1/3 część ciasta położyć połowę utartego masła tak, żeby zostawić brzegi do sklejenia i żeby masło nie wyleciało. Ciasto zwinąć w kopertę. Obrócić ciasto o 90 stopni i znów rozwałkować i zwinąć w kopertę tym razem bez masła.

Wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po godzinie znów powtórzyć czynność z masłem i bez masła. Po czym znów włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Ciasto jest już gotowe do zrobienia, ale może poleżeć w lodówce 3 dni.

Gotowe ciasto rozwałkować na kształt koła, podzielić na 8 części. Każdą część posmarować masą migdałową zrolować rogaliki.

Wyłożyć na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Po tym czasie posypać płatkami migdałów i posmarować rozkłóconym jajkiem.

Wstawić na nagrzanego piekarnika o temperaturze 200ºC i piec 20-25 minut do zrumienienia się rogalików.

Przyrządzenie masy :

Wszystkie składniki na masę zmiksować ( oprócz płatków migdałów ).


Jeżeli jeszcze kiedyś zdecyduję się je zrobić, zamieszczę więcej zdjęć z samego przygotowania :)
Zachęcam do ich zrobienia, jeśli wyjdą satysfakcja będzie ogromna.
Życzę udanych wypieków :)









wtorek, 26 lutego 2013

Kotleciki z piersi z kurczaka z ziemniakami i surówką z białej kapusty z porem.

Dziś moja propozycja na pierś z kurczaka to kotleciki z ugotowanej piersi z dodatkiem marchewki i dużą ilością natki pietruszki. Kotleciki wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, delikatne i aromatyczne w środku. Polecam.

 

Składniki :

- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czerstwa bułka
- 1 jajko
- bułka tarta do panierki
sól, pieprz
- kostka rosołowa

Składniki na surówkę :

- 1/4 główki kapusty białej
- 1/3 niedużego pora
- sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego

Dodatkowo :

- ziemniaki

Przyrządzenie :

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki. W garnku zagotować wodę z kostką rosołową, włożyć mięso i gotować do miękkości. Po ugotowaniu pierś ostudzić i pokroić drobniutko, przełożyć do miski. Do mięsa dodać starkowaną marchewkę, cebulkę drobno pokrojoną i zrumienioną na patelni, wyciśnięte ząbki czosnku, natkę pietruszki drobno pokrojoną, jajko, bułkę czerstwą namoczoną w wodzie, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.


 Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.


Między czasie ugotować ziemniaki.

Przyrządzenie surówki :

Kapustę umyć, drobno poszatkować. Por umyć, drobno pokroić doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać majonez i jogurt, wymieszać.


Wszystko przełożyć na talerz i smacznego !



poniedziałek, 25 lutego 2013

Surówka z białej kapusty w słoikach.

Surówka z białej kapusty, marchewki, cebuli i czerwonej papryki. Bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu, bez pasteryzacji może postać w lodówce do 2 miesięcy.


Składniki :

- główkę białej kapusty
- 2 czerwone papryki
- 3 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 szklanki oleju

Składniki na zalewę :

- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki octu
- 2 łyżki soli


Przyrządzenie :

Warzywa obrać i umyć. Kapustę drobno poszatkować, marchew zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paseczki. Składniki umieścić w dużej misce.

Przyrządzenie zalewy :

Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i sól, zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa, wymieszać. Odstawić na całą noc do lodówki. Po czym wlać olej, wymieszać i przełożyć do słoików, nie pasteryzować. 

Polecam !



niedziela, 24 lutego 2013

Delikatne babeczki.

Wcześniej robiłam podobne tylko czekoladowe. Dziś nie dodałam do nich kakao, a ciemną czekoladę zastąpiłam czekoladą białą. Wyszły przepyszne. Skórka chrupiąca a środek  mięciutki i delikatny. Na babeczkach delikatna masa z serka mascarpone i śmietany. Ozdobione już nieco pod Wielkanoc.


Składniki na ciasto :

- 140g masła
- 60g poszatkowanej białej czekolady
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
-1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 
szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% ( ja dałam 30 % )

Składniki na krem :

- 250 g serka mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki


 Przyrządzenie ciasta na babeczki :


Do rondelka  włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia i wymieszać. Masę odstawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać. Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut w temperaturze 180ºC .

Przyrządzenie masy :

Serek mascarpone delikatnie zmiksować, dodać śmietanę i chwilkę miksować. Nakładać na ostygnięte babeczki. 
Babeczki ozdobić wedle uznania.


Smacznego !




środa, 20 lutego 2013

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki.

Pancakes są to amerykańskie naleśniki, trochę się różnią od naszych w wykonaniu i w smaku, ale równie smaczne co nasze. Moje dzieciaczki zajadały. Można je podać wedle uznania, u mnie z bitą śmietaną i malinami oraz z syropem klonowym. Wyśmienite na śniadanie, podwieczorek czy kolacje.





Składniki :

- 225g mąki
 - 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 duże jajka , roztrzepane
- 30g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- 300ml mleka

Przyrządzenie :

Wszystkie składniki umieścić w misce ( masło ostudzone ), wyroić mikserem na gładką masę. Odstawić ciasto na 20 minut. Po tym czasie smażyć na rozgrzanej, suchej patelni. Gdy na górnej części naleśnika będą pojawiały się bąbelki to czas, żeby przewrócić naleśnik na drugą stronę, smażyć jeszcze z jedną minutkę.
Podawać jeszcze ciepłe.



Smacznego!












Ryba smażona z ziemniakami i duszoną marchewką.

Ryba smażona , delikatna i mięciutka. Podana z ziemniakami i duszoną marchewką. Wiem,że jest to znowu zwykły obiad, ale u mnie najchętniej takie właśnie jedzą. Najczęściej rybę obtaczałam w jajku i bułce tartej, tym razem najpierw otoczyłam w mące a później w jajku, nam smakuje o wiele lepiej. Kto jeszcze tak nie próbował gorąco polecam.


Składniki :

- 2-3 płaty filetu  ulubionej ryby ( mrożonej lub świerzej )
- jajko
- mąka
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- olej do smażenia

Składniki na surówkę :

- 2-3 marchewki
- 1 ziemniak 
- sól, pieprz
- trochę masła

Dodatkowo :

- ziemniaki

Przyrządzenie :

Rybę mrożoną najpierw rozmrozić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na większe kawałki, przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Rybę obtaczać najpierw w mące, a później w jajku. Smażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
Między  czasie ugotować ziemniaki.

Przyrządzenie surówki :

Marchew i ziemniak obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Marchew na grubych oczkach, a ziemniaka na małych. W rondelku rozpuścić trochę masła dodać marchew i ziemniaka, chwilę podsmażyć. Zalać wodą do przykrycia składników i dusić, pod przykryciem na wolnym ogniu, do miękkości . Przyprawić solą i pieprzem. Od czasu do czasu mieszać i sprawdzać, żeby woda całkowicie  nie wyparowała. Ziemniak sprawi, że marchewka będzie gęściejsza i nie trzeba będzie jej zagęszczać. Gdy będzie już miękka gotowa do podania.
Smacznego :)





wtorek, 19 lutego 2013

Ciasto z bakaliami.

Ciasto z bakaliami. Zwykłe, proste, ale smaczne ciasto. Idealne do kawki czy herbatki. Przepis dostałam od teściowej.



Składniki :

- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- bakalie
- kandyzowane owoce
- 2 łyżki dżemu
- dodatkowo dodałam tarkowaną czekoladę


Przyrządzenie :

Do miski wsypać wszystkie składniki suche i dodać mokre, wymieszać mikserem na gładką masę. Na koniec dodać bakalie i owoce kandyzowane, wymieszać łyżką. Wylać ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą ( u mnie blaszka okrągła o średnicy 26cm )
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 35-40 minut. 
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem, bądź polać polewą czekoladową.


Smacznego :)






poniedziałek, 18 lutego 2013

Duszona pierś z kurczaka z sosem chińskim.

Duszona pierś kurczaka z sosem chińskim. Sos chiński zrobiony z czerwonej papryki, marchewki i cebuli idealnie pasuje do piersi. Moim domownikom bardzo smakowało.


Składniki :

- 1 duża pierś z kurczaka
- mąka pszenna
- sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
- ziele angielski
- liść laurowy
- olej do smażenia

Składniki na sos chiński :

- 2 papryki czerwone
- 3 marchewki
- 3 cebule
- 1/3 szklanki  octu  ryżowego
- 4 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka ketchupu
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- 2-3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki wody
- oliwa z oliwek

Dodatkowo :

- ziemniaki lub ryż

Przyrządzanie mięsa :

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki i przyprawić solą, pieprzem i papryką. Obtaczać mięso w mące i smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do rondla lub garnka, zalać wodą do przykrycia mięsa, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie wyjąć z garnka, a pozostały sos zagęścić rozmieszaną mąką z zimną wodą, doprawić.
Między czasie ugotować ziemniaki lub ryż.

Przyrządzenie sosu chińskiego :

Marchew obrać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, i pokroić w większe piórka. Do rondla wlać oliwę z oliwek, wrzucić marchew, chwilę podsmażyć dodać cebule a na koniec paprykę.Podlać wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa są już miękkie dodać ocet ryżowy, cukier brązowy, ketchup, sos sojowy, chwilę gotować. Mąkę kukurydzianą rozrobić z zimną wodą zagęścić sos.

Na talerz ułożyć ziemniaki polać sosem z duszenia, położyć porcję mięsa i sos chiński.
Smacznego!


Inna propozycja podania :

Mięso pokroić na drobne kawałki,przyprawić, podsmażyć na patelni i poddusić, dodać do sosu chińskiego.
Podać z ugotowanym ryżem.

Zioła wykiełkowały.

Jest pierwszy postęp w mojej hodowli ziół - pierwsze roślinki wykiełkowały huraaa!
Tak się cieszę!

Pomidor :)


 Pomidor :)


Rozmaryn :)


 

Bazylia :)


niedziela, 17 lutego 2013

Własne wędliny - mięśo z solanki.

Kto z nas nie lubi kanapeczki z dobrą wędlinką? Ja bardzo często robię sama wędliny. Ulubione mięso daję na parę dni do solanki, późnij piekę lub gotuję i zajadamy. 


Składniki :

- około 2,5 kg ulubionego mięsa ( u mnie schab i szynka )
- sól peklowana ( dostępna w sklepie )
- liść laurowy 
- ziele angielski
- główka czosnku
- majeranek
- 1/2 litra wody

Przyrządzenie :

Mięso umyć i osuszyć. Zagotować wodę i ostudzić. Do ostudzonej wody wsypać 50 g soli peklowanej ( na opakowaniu jest dokładny przepis ).




Włożyć do naczynia najlepiej glinianego lub aluminiowego.  


Dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielki, majeranek, zalać to wszystko przygotowaną  solanką z wody i soli.


Przycisnąć talerzykiem lub czymś ciężkim tak, żeby mięso było całe przykryte solanką.


Tak przygotowane mięso stawić do lodówki na 7-10 dni. Co drugi dzień mięso obracać.

Tak wygląda mięso po tygodniu w solance. Jest ładniutkie, takie różowiutkie.



Tak przygotowane mięsko lekko osączyć ręcznikiem papierowym. Do pieczenia mięso dokładnie owinąć folią aluminiową, a do gotowania folią spożywczą.



Mięso do pieczenia wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180ºC około godziny. Mięso do gotowania włożyć do garnka z gorącą wodą, gotować na średnim ogniu pod przykryciem około godziny. Mi osobiście schab bardziej smakuje gotowany, a szynka czy karczek pieczony. Po upieczeniu czy ugotowaniu poodwijać z foli ostudzić i cieszyć się własnymi wędlinkami.
Gorąco polecam zrobienie sobie takich wędlin smakują naprawdę lepiej niż ze sklepu i wiadomo przy najmniej  co się je.


Smacznego :)



piątek, 15 lutego 2013

Kotleciki z klusek śląskich.

Czasami zostają nam ziemniaki z obiadu i co z nimi zrobić ? Moja propozycja to kotleciki. Dziś takie zrobiłam są pyszne, pulchniutkie i delikatne.



Składniki :

- ziemniaki ( ilość zależna od liczby domowników )
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana
- bułka tarta
- sól 
- olej do smażenia
- 100 g sera żółtego w kawałku

Dodatkowo :

- ulubiona surówka
- ewentualnie jakieś mięsko nam wystarczyło tylko z surówką

Przyrządzenie :

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane stłuc bardzo dokładnie lub przecisnąć przez praskę, ostudzić. Po ostudzeniu ziemniaki wyrobić z jednym jajkiem, wyrobioną masę podzielić na 4 części, 1/4 odjąć i wsypać w to miejsce mąkę ziemniaczaną, wyrobić ciasto w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Formować wałeczki w środek wkładać kawałeczki sera tak, żeby schował się w środku. Uformowane zamaczać w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z każdej strony.
Podawać z surówką. Można też podać z sosem na przykład z serowym.


Smacznego!

czwartek, 14 lutego 2013

Babeczki czekoladowe.

Z serca dla serca. Dziś dla moich Walentynek, czyli dla męża i dzieci, zrobiłam mocno czekoladowe babeczki z kremem z serka mascarpone z nutelą. Pycha. 
( przepis na babeczki wzięłam z bloga "Mała Cukierenka" )


Składniki na ciasto :

- 140g masła
- 60g poszatkowanej gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
-1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 
szczypta soli
- 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% ( ja dałam 30 % )

Składniki na masę :

- 250 g serka mascarpone
- 4-6 łyżek nuteli

Dodatkowo :
- coś do ozdobienia wedle uznania

Przyrządzenie ciasta na babeczki :

 Do rondelka  włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką. Do masy dodać 1/3 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać. Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut w temperaturze 180ºC .

Przyrządzenie masy :

Do miseczki przełożyć serek mascarpone, dodać nutelę i wymieszać. Nakładać szprycą na babeczki. 

Ozdobić wedle uznania, ja użyłam truskawki i białą czekoladę. Białą czekoladę rozpuścić w rondelku, szprycą, o odpowiedniej końcówce,  na folię wycisnąć serca, gdy zastygnie gotowe do ozdobienia.



Gorąco polecam ten przepis na babeczki są mocno czekoladowe, mięciutkie i łatwe do zrobienia.
Smacznego;)







środa, 13 lutego 2013

Zioła w doniczkach.

Dziś postanowiłam założyć sobie własną, maleńką hodowle ulubionych ziół oraz pomidorów.
Na razie będą stać na parapecie a gdy zrobi się odpowiednio ciepło wystawię je na balkon.
Co z tego wyjdzie? Zobaczymy. Będę się z wami dzielić moimi postępami, bądź porażkami :)








wtorek, 12 lutego 2013

Pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami, cebulką i czosnkiem na sałacie rzymskiej.

Pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami, cebulą i czosnkiem podana na sałacie rzymskiej z warzywami.


Oto moja propozycja jak z mojej poprzedniej propozycji na obiad zrobić coś wykwintnego na kolację.
Po prostu przygotować pierś z kurczaka według poprzedniego przepisu, ułożyć na sałacie rzymskiej polanej sosem winegret ze świerzymi warzywami.
Idealnie pasuje na kolację Walentynkową i nie tylko.





Kurczak zapiekany z pieczarkami, cebulą i czosnkiem.

Moja propozycja na zwykłego kurczaka, to kurczak zapiekany z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Przesiąknięty pieczarkami smakuje naprawię obłędnie. Podany z ziemniakami i surówką z białej kapusty.




Składniki na kurczaka :

- 1 nie duży kurczak
- 250 g pieczarek
- 3 cebule
- 6 ząbków czosnku 
- sól , pieprz, ewentualnie ulubione zioła ( ja nie dodaję ze względu na dzieci, nie za wszystkimi przepadają )

Składniki na surówkę :

- 1/4 główki kapusty białej 
- 1 cebula
- pół kwaśnego jabłka
- 1/4 papryki czerwonej ( można zastąpić marchewką, ja akurat nie miałam )
- sól, pieprz, cukier
- olej, ocet
- natkę pietruszki, koperek

Dodatkowo :

- ziemniaki

Przyrządzenie kurczaka :

Mięso umyć, osuszyć i po porcjować. Oddzielając pierś zostawić ją ze skórą. Przyprawić solą i pieprzem.
Pierś złożyć na pól tak, żeby z obu stron była skóra i z resztą kurczaka podsmażyć na patelni, na gorącym tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. Tak usmażonego kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania.



Na patelni, na pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę, pokrojoną w duże piórka, pieczarki, pokrojone również w duże kawałki oraz czosnek, przekrojony w pół ale nie obrany ( tak wydobędzie więcej aromatu )
Po podsmażeniu wyłożyć wszystko na mięso.


Zapiekać pod przykryciem w temperaturze 180ºC przez około godziny. Między czasie ugotować ziemniaki.

Przyrządzenie surówki :

Kapustę opłukać, drobno posiatkować i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę. Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do pozostałych składników. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką cukru. Dolać olej i ocet, wymieszać. Na koniec wsypać drobno posiekany koperek i zieloną pietruszkę.



W następnym poście moja propozycja jak z tego dania przygotować wykwintną kolację na Walentynki i nie tylko.
Polecam i zapraszam.

poniedziałek, 11 lutego 2013

Karkówka w kapuście kiszonej.

Dla tych co lubią konkretne mięso. Karkówka w kapuście kiszonej, smakuje naprawdę dobrze.
Kapusta idealnie pasuje do tłustej karkówki. Karkówkę można również zastąpić żeberkami.


Składniki :

- 1/2 kg karkówki
- 1/2 kapusty kiszonej
- 2-3 cebule
- marchew
- przyprawy wedle uznania ja dałam: sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką, czosnek
- ziele angielskie 
- liść laurowy
- olej do smażenia

Dodatkowo :
- ziemniaki i ewentualnie ulubiona surówka (u mnie bez, wystarczy już ta kapusta)

Przyrządzenie :

Mięso pokroić w plastry o grubości około 1 cm, natrzeć przyprawami i wstawić do lodówki żeby się przeżarło ( ja najczęściej wstawiam na całą noc ) .Tak przygotowane mięso podsmażyć na gorącym tłuszczu z jednej i drugiej strony i przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tym tłuszczu podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka, dodać do niej kapustę kiszoną z marchewką starkowaną na grubych oczkach. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Podsmażyć wszystko razem i przełożyć do mięsa tak, żeby całe pokryć tą kapustą.


Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180ºC i piec około godziny.
Po wyciągnięciu gotowe do spożycia. Podawać z ziemniakami ewentualnie z ulubioną surówką, nam wystarcza ta kapustka. 
Smacznego:)