piątek, 27 grudnia 2013

Pierś z gęsi.

Pierś z gęsi jadłam bardzo dawno temu, tak dawno, że już nie pamiętałam tego smaku. Postanowiłam więc sobie przypomnieć przy okazji świąt. Choć wyszła bardzo smaczna i aromatyczna moim domownikom nie przypadła do gustu, natomiast jak dla mnie to właśnie moje smaki. Podana z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą i z sosem z żurawiny to idealny świąteczny obiad.



Składniki :

- 1 pierś z gęsi 
- 3-4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- lubczyk suszony

Przyrządzenie :

Mięso umyć, osuszyć, skórę naciąć w romby. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodać sól dokładnie utrzeć, dodać pieprz i lubczyk, wymieszać. Natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na parę godzin lub na całą noc. Zamarynowane mięso położyć na rozgrzanej, suchej patelni bez żadnego tłuszczu skórką do dołu. Smażyć do wytopienia się tłuszczu i zrumienienia się skórki około 6-8 minut. Mięso przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Podsmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiec w piekarniku w 180ºC przez około 20-30 minut (w zależności od stopnia wysmażenia). Po upieczeniu mięso odstawić na parę minut aby odpoczęło. 


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz