sobota, 9 listopada 2013

Tort Barbie.

Tort Barbie dla mojej córuni. Tort z idealnego biszkoptu rzucanego (przepis ze tej strony, z pominięciem mąki ziemniaczanej), z delikatnej masy z serka mascarpone, z posmakiem truskawek. Ozdobiony masą lukrową (niestety gotową, osobiście nie mam tyle cierpliwości do zrobienia swojej). Tort zachwycił moją córkę jak i jej gości, zarówno wyglądem jak i smakiem.


Składniki na biszkopt :

- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jajek

Składniki na masę do przełożenia :

- 250 g serka mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- 4 łyżki truskawkowego kakao
- 100 g cukru pudru

Składniki na masę na wierzch tortu :

- 250 g serka mascarpone
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki truskawkowego kakao w proszku

Składniki na ozdobienie tortu :

- 2 kolory masy plastycznej u mnie gotowej (jedna 125 g, druga 250 g)
- ozdoby wedle uznania

Dodatkowo :

- górna część lalki barbie



Przyrządzenie biszkoptu :

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier dalej miksując. Dodać po jednym żółtku, dokładnie wymieszać. Na koniec dodawać po łyżce przesianej mąki dalej miksując na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do okrągłej formy (u mnie o średnicy 32 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożyć tylko dno formy). Piec w temperaturze 170ºC przez 30-40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu gorące ciasto zrzucić na podłogę z wysokości kolan, wstawić do piekarnika z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia.

Przyrządzenie masy do przełożenia biszkoptu :

W misce zmiksować serek mascarpone, dodać śmietanę, ubić. Dodać cukier i kakao delikatnie połączyć.

Przyrządzenie masy na wierzch tortu :

W misce zmiksować serek mascarpone na delikatną jednolitą masę, dodać cukier i kakao, połączyć.

Przyrządzenie tortu :

Średnice tortu obciąć do odpowiedniej wielkości, przeciąć na 3 część. Na paterze ułożyć jeden blat biszkoptu, przełożyć masą, następnie przełożyć drugim blatem biszkoptu zmniejszając jego średnice, przełożyć masą. Na koniec przełożyć trzeci biszkopt, również zmniejszająca jego średnice tak, aby powstała na suknia. Na trzecim blacie, na środku wyciąć dziurę tak, żeby zmieściła się lalka. Na wierzch całego tortu wyłożyć masę tą bez śmietany (ze śmietaną ponoć nie nadaje się pod masę lukrową, dlatego zrobiłam masę tylko z serka mascarpone i nadała się idealnie). Całość ozdobić masą lukrową wedle uznania. Ozdobić lalkę masą z lukru nasadzić na tort.


Udanych dekoracji :)



3 komentarze:

  1. Piękny torcik, w sam raz dla małej księżniczki na urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwcia Ty normalnie powinnas otworzyc wlasna cukiernie wszystko tak cudnie ci wychodzi az ci zazdroszcze pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń