niedziela, 29 września 2013

Dżem śliwkowy.

Dżem ze śliwek pasuje do wszystkiego, na kanapki, do naleśników, do ciast. Mój wyszedł odpowiednio słodki, że dzieciom bardzo smakował, ale i odpowiednio kwaskowaty, żeby przełamać słodkość ciast.


Składniki :

- 2 kg śliwek węgierek
- 100-200 g cukru (w zależności od kwasowości śliwek)
- sok z połowy cytryny
- kilka goździków 2-3 szt lub 1/2 łyżeczki mielonych

Przyrządzenie :

Śliwki umyć, wydrylować i po przekrajać na pół lub na ćwiartki. Przełożyć do dużego garnka lub na dużą patelnie, podlać odrobiną wody i zagotować. Zmniejszyć palnik do minimum, dodać cukier i goździki smażyć do uzyskania konsystencji dżemu około 2 godziny, od czasu do czas mieszając. Gdy konsystencja jest już odpowiednia przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoików, dokładnie dokręcić, odwrócić do góry dnem, przykryć szmatką i pozostawić do wystygnięcia.


Udanych przetworów:)

1 komentarz:

  1. Wyglada smakowicie ja robilam sliwki z czekolada i kakao taki czekodzem polecam.

    OdpowiedzUsuń