piątek, 2 sierpnia 2013

Ślimaki drożdżowe z twarogiem i lukrem.

Pyszne drożdżówki, dzieciaczki je uwielbiają. Ciasto super się wyrabia, w smaku wyśmienite. Polecam.


Składniki na ciasto :

- 500 g maki 
- 50 g cukru
- 150 ml mleka
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych (ja użyłam suchych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 75 g masła
- 2 jajka

Składniki na masę :

- 500 g serka quark lub trzykrotnie mielonego
- 1 jajko
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki miękkiego masła

Składniki na lukier :

- 150 g cukru pudru
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka gorącej wody

Dodatkowo :

- 1 jajko do posmarowania

Przyrządzenie ciasta :

W misce wymieszać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i razem z jajkami, dodać do mąki. Wyrobić ciasto na miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1,5 godzin)
Między czasie przygotować masę :
Masło utrzeć, dalej ucierajac dodaw cukier puder, cukier waniliowy, jajko, a na koniec serek. Wszystko dokładnie połączyć, żeby powsta jednolita masa.
Gdy ciasto wyrośnie, krótko je wyrobić, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę serową. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, uwajac, aby nam nie wyleciało za dużo masy, następnie pokroić na 12-14 części. Powstałe ślimaki ułożyć na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowujac odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (ok 30-40 min).
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut. 
Przyrządzenie lukru :
Do miseczki wsypać cukier puder, dolać wodę i sok, wymieszać. W razie potrzeby można dodać więcej cukru, gdy jest za rzadki lub podlać woda, gdy za gęsty.
Gotowym lukrem polać bułeczki.


Smacznego :)





6 komentarzy:

  1. Twaróg na słodko mogłabym jeść cały czas! Super blog!

    www.domowe-wypieki.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale,u mnie podobne ,tylko dodalam do sera maliny ,milego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja kocham takie drożdżowe wypieki:) smaki dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń