wtorek, 18 czerwca 2013

Zupa krem z zielonych i białych szparagów.

Zupa krem ze szparagów. Bardzo smaczna, sycąca i orzeźwiająca zupa.
Polecam na gorące dni...


Składniki :

- pęczek białych i zielonych szparagów
- 1,5 litra rosołu lub bulionu z kostki
- 200 ml słodkiej śmietany
- 1/2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz

Przyrządzenie :

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobne paski i ugotować w wcześniej przygotowanym rosołku lub w bulionie z kostki.
Szparagi umyć, odciąć stwardniałe końcówki, wyrzucić, odciąć główki zostawić, białe obrać. Szparagi pokroić i dodać do gotującej się w rosołku piersi. Dodać sok z cytryny i cukier, przyprawić sola i pieprzem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 20 minut. Po ugotowaniu wyłowić szparagi, zblendować i z powrotem umieścić w wywarze dodając główki szparagów oraz śmietanę, gotować jeszcze 5-10 minut. Podawać z pieczywem.


Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz