czwartek, 11 kwietnia 2013

Śledź po kaszubsku.

Śledzie najlepiej smakują mi, jak i mojej rodzini, w zalewie octowej. Dziś chciałam zrobić je inaczej. Szukając przepisów w internecie najardziej spodoał mi się ten przepis, a jest to przepis na śledzia po kaszubsku według Madgy Gesler. Smakuje napradę dobrze, miłośników śledzi napewno zachwyci.


Składniki :

- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- parę ziarenek gorczycy

Przyrządzenie :

Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, zielę angielskie i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zmarynują i przejdą smakiem przypraw. W lodówce mogą postać do 3 tygodni.



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Witam, ile to jest 30dkg cebuli? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to jest 30 dkg jakby nie patrzyl zawsze bedzie tyle samo :)

      Usuń
    2. Dokładnie 3 duże cebulę. Przepraszam za pomyłkę:)

      Usuń
  2. zrobiłam REWELACJA, wspaniały przepis i prosty, zrobiłam też swoją wersję, czyli mniej koncentratu, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka bazylii, starty kiszony ogórek, polecam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne.... Robilam w zeszłym tygodniu i dziś mąż przyniósł kolejne śledzie do zrobienia właśnie z tego przepisu...pysznosci..��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i cieszę się, że smakują:)

      Usuń