wtorek, 26 lutego 2013

Kotleciki z piersi z kurczaka z ziemniakami i surówką z białej kapusty z porem.

Dziś moja propozycja na pierś z kurczaka to kotleciki z ugotowanej piersi z dodatkiem marchewki i dużą ilością natki pietruszki. Kotleciki wyszły pyszne, chrupiące na zewnątrz, delikatne i aromatyczne w środku. Polecam.

 

Składniki :

- 1 duża pierś z kurczaka
- 1 marchew
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czerstwa bułka
- 1 jajko
- bułka tarta do panierki
sól, pieprz
- kostka rosołowa

Składniki na surówkę :

- 1/4 główki kapusty białej
- 1/3 niedużego pora
- sól, pieprz, cukier
- 2 łyżki majonezu
- 100 ml jogurtu naturalnego

Dodatkowo :

- ziemniaki

Przyrządzenie :

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na większe kawałki. W garnku zagotować wodę z kostką rosołową, włożyć mięso i gotować do miękkości. Po ugotowaniu pierś ostudzić i pokroić drobniutko, przełożyć do miski. Do mięsa dodać starkowaną marchewkę, cebulkę drobno pokrojoną i zrumienioną na patelni, wyciśnięte ząbki czosnku, natkę pietruszki drobno pokrojoną, jajko, bułkę czerstwą namoczoną w wodzie, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać.


 Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.


Między czasie ugotować ziemniaki.

Przyrządzenie surówki :

Kapustę umyć, drobno poszatkować. Por umyć, drobno pokroić doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać majonez i jogurt, wymieszać.


Wszystko przełożyć na talerz i smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz